22.1.2008 aamulla klo 09:36 (eli uutta tekstiä alempana):
Noniin, kauniita kukkasia ja erinomainen haaste Hiirose emännältä eli saan nämä kukkaset, kunhan kerron, mitä ekotekoja on tullut tänään tehtyä x)

1228431.jpg

Lähetä tämä ruusukimppu vähintään viidelle blogi-ystävällesi tai sähköpostilla ystävillesi! Mainitse oma päivän ekotekosi ja pyydä vastaanottajaa mainitsemaan oma ekotekonsa uusien haasteiden yhteydessä.

Ensin ajattelin, että ei tule kuin yksi juttu mieleen, mutta... Ja sitten kun hetken tässä mietin, ajattelin laittaa enemmänkin näitä ekohommeleita tähän, jos vaikka joku saisi hyviä ideoita itselleen:

  1. Olen sopinut töihin ja harrastuksiin mahdollisimman paljon kimppakyytejä eli ideana ensinnäkin bensansäästö, kun se autolitku maksaa niin vietävästi ja toisekseen, kyllähän ne kimppakyydit säästävät myös luontoa =)
  2. Sammuttelen valoja jatkuvasti. Esim. töissä poistuessani työmaaltani, laitan valot pois perässäni. Useimmiten tauot ovat vartin taukoja, mutta ruoka-aikaan tauko saattaa olla jopa kolme varttia, kun siirryn varsinaiselta työmaalta esim. toiseen työpisteeseen aterioinnin jälkeen, joten sähkönsäästö on nähdäkseni huomattava. Kotosalla samma homma, mahdollisimman vähän valoja päällä.
  3. Pihtaan vettä vessaa vedettäessä. Vessan vetäminen kuluttaa hirveästi vettä. Joten pienet lirit saavat jäädä vetämättä ja isompien "ongelmajätösten" osuessa kohdalle, yritän liruttaa vettä vain riittävän määrän huuhtomista varten. Yritän olla laskematta vettä myös keittiössä turhaan, minulla on pari puolen litran pulloa, joita täytän kylmällä vedellä ja pistän jääkaappiin jäähtymään.
  4. Lajittelen jatkuvasti. Ruoat ja kahvinporot biojätteeseen, pahvit ja nestekartongit pahvinkeräykseen, lasit ja metallit erikseen sekä tietenkin vielä sekajäte ja paperinkeräys. Kotona on monta roskista ja pinkkaa eri roskille x) (Energiajäteroskista meillä ei valitettavasti ole.)
  5. Laitan aina televisiosta virrat pois kytkimestä, en jätä herätevirtaa koskaan päälle.
  6. Atk-laitteeni ovat kytkimellisessä jatkoroikassa. Tarkoittaa sitä, että koska useimmissa atk-laitteissa on joku muuntaja virtapiuhan välissä ja vaikka itse atk-laite olisi pois päältä, mutta jos töpseli on seinässä, muuntaja tekee kuitenkin jonkun verran kuormaa verkkoon ja syö sähköä omia aikojaan. Kun atk-laitteet ovat kytkimellisen roikan perässä, ei tarvitse nyppiä kaikkia atk-laitteiden töpseleitä irti, riittää, kun painan yhdestä kytkimestä virrat pois koko järjestelmästä ja muuntajat lakkaavat syömästä sähköä siinä silmänräpäyksessä x)
  7. Olen vaihtanut kaikki mahdolliset sähkövalot energiansäästölamppuihin. Vanhassa talossa ensinnäkin alijännite poksuttelee hehkulamppuja, niitä saisi olla ostamassa kolmen kuukauden välein uusia ja sehän on tuhlausta. Energiansäästölamput sen sijaan kestävät alijännitettä todella hyvin ja vievät huomattavasti pienempiä wattimääriä. Energiansäästölamppuihin siirtymisen jälkeen en ole joutunut vielä korvaamaan yhtään energialamppua.


Kovasti olis kyllä muutakin, miten vois olla ekologinen. Esim. vanhoja vaatteenriepujaan vois lahjoittaa UFFelle, viedä tavaraa kirpparille jne...

Mikä on siis ollut Sinun päivän ekotekosi? Haastan ainakin seuraavat:

vähemmän minua
Tiny thoughts...
Mi Gorda Bella
Laihduttaja76
Kivimiehen Katkerat Tilitykset

Osallistuminenhan ei ole pakollista, mutta kyllähän se kiinnostaa, minkälaisia näppäriä pikkujippoja ihmisillä on ekologisuutta ajatellen ;o) Eli jos innostut muuten vain tästä haasteesta, jätä kommenttiin osoitetta ja minä tulen kurkkimaan ekovinkkejä!


ps. Noniin, pakko jatkaa tänne peeässää, kun tuli vielä lisää mieleen, miten tässä yrittää epätoivoisesti säästää luontoa x)

  • Meillä pestään aina täysiä pyykkikoneellisia, ei koskaan vajaita.
  • Suihkussakaan ei käydä joka päivä. Sauna kun on taloyhtiön puolesta kaksi kertaa viikossa, niin omaa suihkua tulee käytettyä yleensä kerran viikossa. Sekin suihkukerta jäisi pois, jos ehtisi uimahallille xD Toisaalta, onko uimahallilla käynti luonnon säästämistä?
  • Pyrin ostamaan hyvin pitkälti suomalaista, Suomessa valmistettua ruokaa. Säästän siis luontoa siinä, etten kuljetuta itseäni varten perusruokia maailman toiselta laidalta. Ostan kaupassa usein myös alennettuja, vanhaksi meneviä tuotteita, jolloin säästän sekä omia rahojani että estän ruokaa menemästä roskiin.
  • Kaksi koiraa helpottaa ruoan säästöä: Mitä ei tule itse syötyä, voi ensin tarjota koirille ja sitten vasta loput heittää biojätteeseen.
  • Säästän kahvipusseja, osaan kyllä tehdä niistä pannunalusia, mutta kahvikauppakassin tekeminen on suunnitelmissa sitten joskus kun pusseja on tarpeeksi =)
Siinä nyt siis muutama lisää, mitä mieleen tuli, jatkan, kun taas välähtää!