Miten tämä paino onkin sellainen omituinen asia, joka tuntuu vaivaavan lähes jokaikistä suomalaista? Kyllä, myös meikäläistä. Painoa tuntuu tasaiseen tahtiin kertyvän vuosi vuodelta lisää. Jokainen rimpuiluyritys päästä kiloista eroon tuottaa lisää läskiä, lisää painoa ja kunto sen kuin heikkenee. Kertakaikkiaan ahdistava noidankehä. Sitten jotkut vielä katsovat säälivästi ja miettivät: "tekis nyt toikin ittelleen jotain..". Aijjaa. Ai että tosta vaan tee jotain?! Etteikö ole yritetty ja etteikö ole tehty?! Kyllä muuten perkele on ja aika paljonkin. Silloin kun kärsii syömishäiriöstä, se ei vaan ole mitenkään helppoa. Ei tarvita kuin ahdistava tai stressaava tilanne ja syömistarve laukeaa, useimmiten täysin hallitsemattomana. Kamala asia sanoa (tai kirjoittaa), mutta aika usein sitä toivoo, että osaisi oksentaa ahmittuaan, kuten bulimikot tekevät. Tuskin se kuitenkaan heistäkään mukavaa on.

Nojoo, pituutta on n. 163 senttiä. En tiedä, paljonko sen mukaan pitäisi painaa, mutta olin aikoinaan (peräti 25-vuotiaaksi asti) sen verran lihaksikasta sorttia, että 67 kiloa oli ihan passeli. Siinä on sellainen tavoite, johon ajattelin pyrkiä, oli se sitten BMI:n sisällä tai ei. Mikä tarkoittaa tietenkin myös sitä, että laihduttamisen painonpudotuspäämäärän lisäksi olisi saatava kuntoilu jälleen käyntiin. Nuorempana kun se oli sellainen selviö, että liikuin jatkuvasti ja tein raskaita töitä, niin pysyivät lihakset hyvässä kunnossa ja kroppa timminä.

Paino nyt: lohduttomat 93.1kg. No. Tästä se sitten lähtee, toivottavasti. Aivan ensimmäinen reissu suuntautuu lääkäriin, josko tälle syömishäiriölle voisi tehdä jotain, jotta pääsisi ainakin alkuun painonpudotuksessa. Ja tuntien omat heikkouteni (eli hallitsematon ahmiminen oli kyseessä sitten suru, ilo, ahdistus, järkytys tai masennus), ajattelin valmistaa 5 litran kattilaan kaalisoppaa, jota voi sitten syödä mielinmäärin, kun kohtaus tulee. Ja sehän tulee. Hmm, täytyykin pistää kaalisopan ohje tänne jonnekin (ohje, joka meikäläisen kokatessa tarkoittaa enemmänkin sekalaista kasvissoppaa..).

Ja nyt sitten unta kuuppaan, hyvä säännöllinen uni 7-8h yöllä ja nimenomaan yöaikaan, on ymmärtääkseni painonhallinnassa kaikkein tärkein. Sen jälkeen tulee 2-3 litraa vettä/pv, sen jälkeen ravinnonlaatu ja viimeisenä liikunta. Uskokaa pois, tutkittu juttu on se, että 20kg painonpudotuksesta vain 1-3kg on liikunnan ansiota ja silloinkin täytyy liikkua jo aika paljon.

Mutta siis ->>> NuQ-Masa kutsuu Höyhensaarille.