Että voi ihmisellä käydä hyvä säkä.

Menin tiistaiaamuna paikalliseen terveyskeskukseen poistattamaan hammaskiveä. 12 tunnin kuluttua illalla alkoi vatsassa tuntua outoa nipistelyä. Yö meni painajaisten parissa kahden tunnin välein heräillen ja loppujen lopuksi aamulla 6lta tuli oksennus. Onneksi vain sen yhden kerran, en edes muista koska olisin viimeksi oksentanut, en vuosikausiin.

Heräsin jatkuvasti kahden-kolmen tunnin välein ja älysin sentään ottaa juotavaa viereen, 1.5L pullo jotain Fruity-omenajuomaa (happoja oli, muttei liikaa kun ei ryöpäyttänyt yli) ja toinen pullo Friss-persikkaa. Jossain vaiheessa iltapäivällä ilmaantui rakkaan mieheni toimesta pari pulloa juotavaa lisää.

11n aikaan päivällä mittasin lämmön, 37.7°, "Wau", minä tuumailin, "nyt tuli uus kuume-enkka tälle vuosituhannelle". 14n aikaan heräsin jälleen, kävin vessassa, join ja mittasin lämmön: 38°! "Ei hemmetti", naureskelin pöhnäisenä painajaisten välillä, "parempi enkka!" =D Heräsin uudestaan vielä vajaan kahden tunnin kuluttua ja kun kuumemittari näytti jo 38.3°, päätin soittaa terveyskeskukseen. Terveyskeskuksesta sanottiin, että heillä on riehunut NORO-virus sekä työntekijöiden että potilaiden kimpussa jo jonkun aikaa eli tässä varmistui tarttumispaikka. Tässä voi sanoa, että oma varomattomuus kostautui: muistan kirkkaasti, kuinka otin paljaalla kädellä kiinni metallisesta kaiteesta kiivetessäni yläkertaan hoitajalle. Jos olisin älynnyt pestä kädet ennen kuin kaivoin hammasharjani laukusta, olisin varmaan pelastunut tartunnalta... Kaivoin kuitenkin kiireessä hammasharjan likaisilla käsillä laukusta, pesin hampaat ja... 12 tunnin kuluttua alkoivat oireet.

Terveyskeskuksessa käskivät juoda vähintään 2 litraa nestettä päivän aikana ja mitä hyvänsä se neste nyt olisikin, mehua, vettä jne, pitäisi sekoittaa 1 tl suolaa ja 1 rkl sokeria mukaan, per litra siis. Itse tyydyin ottamaan mineraalisuolapurkin sängyn viereen ja nuoleskelin pari kertaa kämmeneltä riput suolaa.

Jossain vaiheessa illalla onnistuin mittaamaan vielä 38.5° ja samoissa pykälissä se oli vielä yöllä 2n aikaan, kun havahduin jälleen vessa-juoma-lämmönmittaus-kierrokselle. Loppuyö meni painajaisten merkeissä, kuten aikaisempi vuorokausikin ja aamulla peruutin torstain menot. Sen jälkeen mittasin lämmön ja... se oli enää 36.7°! Ihmeellinen on ihmisen elimistö, kun virus oli selätetty, normaalilämpö palautui muutamassa tunnissa.

Eli ihan turha kirjoittaa keskiviikolta ruokapäiväkirjaa, kun ravintoa ei tullut muussa muodossa kuin laimeana maustettuna vissyvetenä ja suolapurkista ;o)

Mitä tästä opimme? Muista pestä kädet...

Lisää tietoa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran näkökannalta. Terveyskeskus puolestaan sanoi, että itämisaika on normaalisti 12h ja että NORO-virus säilyy hyvin hengissä myös kantajan ulkopuolella eli erilaisilla pinnoilla (ovenkahvoissa, kaiteissa, jne).