Olipa muuten mukava herätys tänä aamuna, isäntä tuli 8n aikaan herättämään, että voisinko tulla tarkistamaan koiran vammojen laajuuden. Minä olin ihan että häh täh?!

Mies selitti, että naapurin koira (joka on melkein yhtä vanha kuin mun koira) oli päässyt karkuun. Se on aina ollut pihakoirana lieassa, eikä ikinä ole ollut vapaana näiden vuosien aikana, mitä se on siellä naapurissa ollut. Naapurin koira oli tullut isännän mökin pihatien päähän ihmettelemään mun koiran hajuja. Meikäläisen koira ja tämä vieras olivat sitten alkaneet ihan nätisti kahden uroksen tavoin tanssia ja tutustua toisiinsa ilman sen kummempaa tohinaa.

Isäntä oli ottanut mun koiran talutukseen ja lähtenyt kävelemään sen karanneen koiran seuratessa sinne karanneen koiran kotosalle, meinas, että saa sen karkulaisen silläviisiin palautettua. Se karkulainen on vähän sellainen karhukoiran oloinen otus, ei vaan tuppaa antamaan ihmiselle kiinni. Karanneen koiran omistaja oli tullut peltoa pitkin vastaan ja nää kaks urosta olivat vielä siinä vaiheessa leikkineet ihan nätisti.

Sitten alkoikin tapahtua. Karanneen koiran omistaja yritti kauhoa urostaan kiinni, sillä kun oli panta kaulassa. Ykskaks sen kauhomisen ja hössöttämisen, tää vieras koira iskikin meikäläisen koiran niskaan kiinni ja meikäläisen koira oli luonnollisesti edelleen isännällä hihnassa. Paha sanoa, minkälainen mylläkkä siellä on ollut, mutta karanneen koiran omistaja oli ihan kauhuissaan, kun meikäläisen koiralla oli ollut sen tohinan päätteeksi silmän päällä veristä kuolaa ja oli jo säikähtänyt, että silmä meni. Isäntä pyyhki kuolat pois ja totes, ettei sentään. Naapuri vakuutteli moneen kertaan, että vakuutus on kunnossa ja maksaa kyllä kaikki (no tottakai, sen koirahan se oli irti päässyt kiinnipitoaikana).

Tässä vaiheessa siis koira jaksoi vielä linkata kolmella jalalla meiän mökille asti ja mut tultiin herättämään. Isäntä sanoi putsanneensa verikuolatahrat ensin pois, että mä pääsen sitten tutkimaan sitä. Tulos: pää kunnossa, kielessä pieni reikä, josta jaksoi tulla pitkän aikaa verta. Mutta... vasemmassa kyynärvarressa, yläpäässä, lihashaava, siihen käpälään on naapurin koira hätäpäissään iskenyt kulmahampaansa. Reikä on kokolailla kulmahampaan syvyinen (lihan sisään siis) ja nahka on viiltomaisesti auki n.3 sentin pituudelta. Sinänsä ikävä, kun verta sieltä jaksaa vuotaa. Koira jäykistyy maatessaan ja hyppiminen on hankalaa.

Koiralla kun ei ole mitään akuuttia hätää (kaikki mahdolliset rokotukset on kunnossa ja haava puhdas), niin lähdettiin vasta äsken mökiltä täällä kylillä käymään, samalla kun isäntä meni töihin. Eli nyt tässä on seuraavana edessä apteekkireissu, leikkaan haavan ympäriltä mahdollisimman hyvin karvat pois, vielä kerran desinfiointi ja rasvaus (täytyy katsoa, ostanko hydrokortisonia vai jotain basibactia), sideharsotaitos ja sitten napakka paikallisside, että haava pysyisi ummessa, eikä koira nuolisi sitä koko ajan.

Sanoin isännälle, että siinä tekivät virheen, etteivät olleet älynneet ensin lopettaa koirien leikkiä, ennen kuin alkoivat kauhomaan karkulaista kiinni. Todennäköisesti nimittäin kun karkulaisen isäntä osui koiransa niskaan, se varmaan luuli, että meikäläisen koira kävi kiinni ja siinä vaiheessa puolustautui ja hässäkkä oli valmis. Totesin, että seuraavalla kerralla jos näin käy, niin ensin meikäläisen koira sivulle istumaan tai makuulle, että se selvästi näyttää elekielellään olevansa "pois pelistä". Sen jälkeen saavat sit jahdata karkulaista niin paljon kun huvittaa. Helpottais asiaa, kun se karhukoirantapainen olis opetettu antamaan edes isännälleen kiinni.

Mut hyvinpä tuo on tähän mennessä pysynyt vuodesta toiseen kotipihallaan ja kiinni, vahinkoja toki sattuu aina silloin tällöin ja nytkin oli varmasti kyseessä ns. koiramaailman väärinkäsitys, kun ihmiset sähläs siinä välissä. Olisin tietty toivonu olevani itte siellä oman koirani narun jatkona, ei tarttis pohtia, että mitä olis voinu jäädä tapahtumatta. Ja nyt sit taas menoks.

ps. yhdyssanaihmiset: kyllä, otsikon kuuluu olla koira tappelussa, koska koira oli tappelussa. Jos se olisi koiratappelussa, niin merkitys olisi eri...