Tai sitten vaikuttamattomuus?

Tein yöllä vielä yhden taulukon lisää noihin yhteenvetotaulukoihin, jotka sivulla näkyvät. Edellisen kerran tehdessäni näitä taulukoita, pohdin postauksessani sitä, voiko löytää jonkunlaista yhteyttä proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien suhteesta painonpudotukseen ja kenties hormonitoimintaan, mutta kun näitä tekijöitä on niin monta. Irrotin vielä erillisiksi tekijöikseen alkoholin ja liikunnan ja kyllähän sen näkee otsallaankin, ettei noissa yksinään ole oikein mitään suuntaan eikä toiseen. Mutta tulipahan tehtyä, enköhän mä vielä jonkun yhteisen nimittävän tekijän keksi kaikille, miten ne voisi saada jonkunlaiseen optimaaliseen tasapainoon keskenään. Todennäköisesti siitä tuskin on muille hyötyä kuin minulle, se optimaalinen tasapaino löytyy sitten jos löytyy, koskien juuri meikäläisen elimistöä. Toivottavasti ainakin.

Ainiin, mainittakoon nyt vielä, että tutkimusten mukaan laihdutetuista 20kg:sta on mahdollista 1-3kg pudottaa liikunnan avulla. Ja siihen kolmeen kiloon päästäkseen, on urheiltava lähestulkoon "hullun lailla". Vähintään 85-95% painonpudotuksesta tulee ruokavaliota muuttamalla. Liikunnan avulla voidaan sen sijaan vaikuttaa sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoon, parantaa hapenottokykyä ja usein myös tuki- ja liikuntaelinsairauksiin puututaan tietynlaisella kuntoutuksella, joka keskittyy esim. lihasten vahvistamiseen tukirangan tueksi. Liikunnan avulla voidaan myös kiinteyttää elimistöä ihan eri tavalla, kuin jos laihdutetaan pelkällä ruokavaliolla. Liikuntaa tulisi harrastaa ennemmin liikunnan ilon kuin pakon vuoksi. Arki- ja hyötyliikunnalla on yllättävän suuri vaikutus ja niiden lisäämisestä saattaa olla toisinaan jopa enemmän hyötyä, kuin jos lisäisi vain 30min urheilusuorituksen joka päivään ja sen jälkeen olisi koko päivän paikoillaan. Liikunnan tehoa ei myöskään heikennä se, että jakaa sen pienempiin osiin, osat ovat toisinaan jopa enemmän erikseen, kuin niiden summa yhdessä.

Alkoholi on kinkkinen aihe. Alkoholi itsessään ei ole laihduttajallakaan kiellettyjen listalla, mutta ilmeisesti alkoholin vaikutus hormonitoimintaan ja sitä kautta laihdutuksen onnistumiseen on toisilla suurempi kuin toisilla. Toisinsanoen, joillakin ihmisillä alkoholin käyttö saattaa vaikuttaa elimistön muuhun hormonitoimintaan niin paljon, että laihduttaminen vaikeutuu tai pysähtyy. Itse olen kohtuukäytön puolestapuhuja. Raivoraittiit ja alkoholistit kuolevat tutkimusten mukaan varhemmin kuin kohtuukäyttäjät, joten eiköhän se eurooppalainen tapa lasi pari päivässä ole ihan sallittua ;o) Kukin tekee, niin kuin itselleen parhaaksi näkee. Ja vain itse voi määrittää oman kohtuukäyttönsä.