VM blogista Päiväkirja: syö vähemmän, kuluta enemmän kävi kommentoimassa, että kiva kun jaksan ja jatkan ja että hän on harmitellut (kuten minäkin) sitä, että löytyy niin paljon keskenjääneitä projekteja. Siitä tuli mieleen, että tämän pohdinnan voisi pistää ihan postaukseksi asti.

Eli, miksi ihmeessä niin monella jää laihdutus kesken? Minäkin olen tässä kuukausia laihduttaessani ja yrittäessäni huomannut, että yllättävän moni kyllästyy jo muutaman kuukauden jälkeen, lopettaa ja palaa vanhoihin tapoihinsa, vaikka tosiasia on kuitenkin se, että suurimmalla osalla ei onnistu ekalla eikä välttämättä viidennelläkään kerralla tämä laihdutus ja se olisi hyvä tiedostaa jo laihduttamista aloittaessa. Pitäisi vain nousta suosta ja yrittää löytää muita tapoja päästäkseen tavoitteeseensa.

Kurjaa ja hedelmätöntä on siis nimenomaan se, että luovutetaan kokonaan. Itse olen koko ajan vaihtelevista tuloksista huolimatta jatkanut yrittämistä ja selvitellyt vaihtoehtoisia tapoja ja tehnyt "kokeita" itselläni, jotta mieluummin ennemmin kuin myöhemmin pääsisin kiloista eroon ja löytyisi läskien sisältä se kroppa, joka minulla ennen oli x)

Kommentoikaas siis ystävät hyvät (ja tuntemattomatkin), mistä niin suuri keskeytysprosentti johtuu. Onko se yksinkertaisesti sitä, että laihdutuskuuri on niin ahdistava ajatus, että sitä sortuu ahmimiseen vai onko se kerralla niin suuri elämänmuutos, ettei sitä pysty ylläpitämään? Aiheuttaako keskeytyksen perheen, sukulaisten, tuttavien, ystävien, työympäristön paine? Tuleeko kyllästyminen, kun aloittaa liikunnan rankasti ja havaitsee, ettei liikkumalla laihdukaan? Elämäntapamuutosta hankaloittaa muun perheen epäterveelliset syömistavat? Olet niin kiireinen, ettet ehdi antaa aikaa itsellesi sopeutua muutoksiin tai et löydä aikaa perehtyä erilaisiin laihtumisstrategioihin? Sinulle hoetaan, että "olet hyvä juuri noin, miksi Sinun pitäisi laihtua?"?

Mistä on kyse? Omalta osaltani voin sanoa, että halu laihtua on niin suuri, että vaikka itsekuria tai mahdollisuuksia jonkun tietyn ruokavalion noudattamiseen ei aina löytyisikään, niin olen kuitenkin sinnikäs ja haluan kokeilla erilaisia tapoja, jotta löytäisin itselleni sopivimman ja "kivuttomimman". Jottei minulla olisi paha mieli noudattaa valitsemaani laihtumisstrategiaa ja jotta pääsisin tuloksiin elämänlaatuani heikentämättä.

Onko onnistumisen salaisuus siis siinä, että epäonnistumisesta huolimatta jaksaa jatkaa yrittämistä? Että on tarpeeksi sinnikäs tutkiakseen ja perehtyäkseen erilaisiin tapoihin? Itse uskon, että ainakin pysyvän onnistumisen takana täytyy olla tieto siitä, mitä elimistössä tapahtuu. Perehtymättä elimistön toimintaan ja ravinnon funktioihin, on todennäköinen vaara lihoa pudottamansa kilot takaisin.

Mutta siis, vastatkaa kommentissa näihin kahteen: Miksi laihdutus jää/jäi kesken ja jos onnistuit tai olet onnistumassa, mikä on mielestäsi syy onnistumiseen? Kerään vaikka vastausten mukaan pientä galluppia, koontaan jonkunlaisen taulukon tähän loppuun.


Syy laihdutuksen keskenjäämiseen:
[10] kaikki-mulle-heti-tässä-ja-nyt -mentaliteetti
[07] lipsahtamisesta palautumisen epäonnistuminen
[06] epäsopiva dieetti tai laihtumisstrategia
[05] herkkujen syöminen on turvasatama / lohdutus (mielialasyöminen)
[03] voimattomuus / väsymys / uskonpuute omiin kykyihin
[03] motivaation puute / väärät syyt laihduttamiseen
[02] hyvän startin jälkeen valheellinen kuvitelma, "tämähän on helppoa" ja sen myötä lipsahtaminen takaisin vanhoihin tapoihin
[01] nopean painonpudotuksen epäonnistuminen hävettää
[01] liian monta elämäntapamuutosta yhdellä kertaa
[01] jatkuva, hallitsematon nälkä
[01] sosiaaliset paineet
[01] masennus
[01] laiskuus
[01] sairaus
[01] yksinolo ajaa syömään

Syy laihdutuksen jatkamiseen tai onnistumiseen:
[06] luottaa siihen, että tuloksia tulee, kun on sinnikäs
[04] laihtumista tukevista tavoista muodostuu elämäntapa
[02] helposti noudatettavan dieetin tai laihtumisstrategian löytyminen
[02] halu näyttää itselleen, että pystyy hallitsemaan elämäänsä
[01] halu näyttää muille, että osaa itse hallita elämäänsä
[01] tulosten näkyminen välittömästi
[01] fyysisesti parempi olo

Eli tässä "ääniä" epäonnistumisten ja onnistumisten mahdollisista syistä. Jos joku mainitsee useamman kuin yhden, laitan jokaiselle mainitulle äänen. Lisään uusia syitä sitä mukaa kun niitä mainitaan. Itselleni muistutukseksi, olen nyt merkannut kommentit Esteriin asti =)

Edelleen saa kommentoida, tämä postaus on ensimmäisen kerran julkaistu 04.11.2007.