Jos joku haluaa tietää, miten pudotan painoani (tai ainakin yritän kovasti), niin tässä homma "pähkinänkuoressa".

Painonvartijat:
Olen aikoja sitten hankkinut Painonvartijat-materiaalia täyden kirjekurssin verran sekä muutaman kirjan ja ruokaohjeita ja tiedän kuinka PISTElasku toimii. Karkeasti ottaen yksi P = 60 kcal, jos se on vähärasvainen, toisinaan yksi P = 40 kcal, jos se on runsasrasvainen. Myös laihduttavan paino vaikuttaa syötävään pistemäärään, itselläni se on 24P tällä hetkellä ja kun paino putoaa alle 90kg, pistemäärä tippuu 22P:seen.

Painonvartijat-metodilla kuitenkin kalorimäärät jäävät yllättävän vähäisiksi, mikä minulla henkilökohtaisesti pyrkii vaikuttamaan elimistöön siten, että kulutus kääntyy sille surullisenkuuluisalle "säästöliekille" ja siitä seuraa taas valtava nälkä.

Excel:
Olen tehnyt itselleni, suurella vaivalla, excel-taulukon, josta löytyy useita satoja ruoka-aineita sekä tuotteita kaikkine tietoineen eli olen merkannut ylös proteiinit, kuidut, hiilihydraatit, rasvat, kalorit ja PISTEet ja tehnyt laskukaavat siten, että kun lisään jonkun tuotteen ruokapäiväkirjaan, excel laskee automaattisesti yhteen kaikki ravintoaineet, kalorit sekä pisteet.

GI/GK:
Toisinaan olen lisännyt myös GI/GK-arvoja (GI = glykeeminen indeksi, GK = glykeeminen kuorma). GI ja GK-arvoja en ole erityisemmin seuraillut, mutta GI tarkoittaa jonkun aineen itsessään sisältämän hiilihydraatin imeytymisnopeutta, mitä suurempi GI-arvo sitä "huonompi", koska ajatellaan, että nopea hiilihydraatti (kuten puhdistettu sokeri) nostaa veren insuliiniarvoja nopeasti ja insuliini puolestaan sokerin pilkkomisen lisäksi varastoi rasvaa kudoksiin. GK puolestaan saattaa olla näistä kahdesta se tärkeämpi arvo, koska siinä vaikuttaa myös syöty määrä. Karrikoiden: jos syöt matalan GI:n omaavaa ravintoa hurjan määrän, nousee määrän myötä saamasi hiilihydraattimäärä ja sitä myöden myös elimistösi kuormittuu enemmän eli GK nousee suureksi. Toisaalta GI saattaa olla korkea, mutta jos syöt kyseistä tuotetta vain vähän, jää myös kuorma eli GK vähäiseksi.

Esimerkki GI:stä ja GK:sta: GI-taulukossa matala GI on alle 55, keskitason GI on 56-69 ja korkea GI on yli 70. GK puolestaan on matala ollessaan 10 tai alle, keskitasoa 11-19 ja korkea GK on 20 ja yli. Korkeita tulee välttää ja matalia suosia. Viljaa sisältävän puuron GI on keskimäärin 58. Toisaalta, esim. Elovena Hetki -puuron kuivapaino on n. 35g ja annoksessa on hiilihydraatteja (puurosta riippuen tietenkin) n. 21g, tästä saadaan laskukaavalla yhden puuroannoksen GK:ksi keskimäärin 12. Jos söisitkin kaksi annosta yhdellä kertaa, tulisi GK:ksi 24 eli puurollakin saa insuliinit heittämään volttia, kun vain syö sitä tarpeeksi. Googlettamalla löytää useampia GI-listoja, jos aihe kiinnostaa ja GK:n voi laskea itse, jos tietää GI:n ja annoksen sisältämän hiilarimäärän (GI/100*hh).

Kuidut ja vesi:
Olen aikaisemmin onnistunut pudottamaan painoa lyhyessä ajassa useamman kilon pelkästään sillä, että lisäsin ruokaan kuituja, päiväsuositus on normaalisti 20g tai enemmän ja söin itse vähintään 35g kuituja päivässä. Myös kolmisen-nelisen vuotta sitten kesäaikaan putosi paino viitisen kuutisen kiloa pelkästään sillä, että join vettä 3-4 litraa päivässä, muuten syöminen pysyi samanlaisena kuin ennenkin. Tosin tuolloin oli muutenkin vain sen 10 kiloa normaalipainon päälle.

Oma sekamelska:
Mutkan kautta takaisin omaan laihdutustapaani. Koska olen havainnut, että Painonvartijat-metodilla kyllä laihtuu, koska kalorimäärä on lähes yhtä vähäinen kuin keskitysleirillä ja siinäkin pitäisi olla tarkkana syömisien kanssa, että saisi ravinteita sen sijaan että säästää nälkäkuurilla pisteitä siideriä tai sipsejä varten, päätin tarkastella ravintotottumuksiani ensin tarkemmin. Tulin siihen tulokseen, että kaapissani on terveellistä ruokaa ja ns. terveystuotteitakin, vähärasvaista tai rasvatonta milloin mitäkin. Silti paino näyttää ihan kamalia lukemia. Päädyin siihen, että vaihdoin rasvattoman maidon luomu-kevytmaitoon, kun luomu-täysmaitoa ei löydy (ja pastöroimatonta ei saa ollenkaan), ostin kaappiin suolatonta ja normaalisuolaista voita sekä vähäsuolaisinta pekonia ja kananmunia paljon.

Pyrin pitämään PISTEmäärän alhaisena ainakin näin alkuun ja samalla syömään mahdollisimman simppelisti eli jos ateriassa on rasvaa, pidän hiilihydraattimäärän vähäisenä ja toisinpäin, jos hiilihydraatteja on enemmän, rasvan määrä on hyvä olla mahdollisimman matala. Kokonaisuutena kuitenkin mieluummin proteiinia ja siihen hiukan rasvaa ja hiilihydraatteja koko päivän mittaan vähemmän kuin yleensä. Verensokerini on aina ollut paastomittauksissa todella matala, joten epäilen, että haimani toimii tehokkaasti, mikä tarkoittaa, että se myös reagoi verensokerin nousuun nopeasti ja on siten edesauttanut varastoimaan rasvaa vyötärön seudulle.

Kuituja olisi tarkoitus saada 35g+ päivittäin ja vettä+muita nesteitä yritän juoda ainakin 2-3 litraa päivittäin. Liikuntaa sen verran kuin hyvältä tuntuu.

Katsotaan nyt sitten, kuinka tämä projekti tästä lähtee luontumaan.

ps. te, jotka laihdutatte, muistakaa, että 20kg:n painonpudotuksesta vain 1-3kg tulee liikunnan avulla ja silloinkin saa liikkua aika reippaasti eli on turha kuvitella, että överiksi menneen mässäilyn voi korvata tai pyyhkäistä pois lenkkeilyllä. Liikkumisella hyödyttää seuraavia asioita: aineenvaihdunta toimii ehkä aavistuksen paremmin, kroppa tuntuu kiinteämmältä ja sydän kiittää. Urheilussakin kannattaa muistaa, että liika on liikaa ja lepopäivät ovat hyvästä.