Rakenne: ensin lyhyt höpinä, sitten pari määritelmää ja lopuksi muutamia hyviä linkkejä.

Ajattelin listata omalle sivulleen, minkälaista tietoa on mahdollista löytää BED (Binge Eating Disorder) nimisestä syömishäiriöstä eli ahmintahäiriöstä. Joskus puhutaan myös lihavan ahmimishäiriöstä, mutta se on mielestäni harhaanjohtavaa, olen saanut ahmimiskohtauksia lähes 25 vuotta, mutta kärsinyt itse lihavuudesta vasta viimeiset 5 vuotta... Toisaalta tästä syömishäiriöstä tulee varsinainen ongelma vasta sitten, kun painokin alkaa nousta, hoikkana ei ahmiminen niinkään haittaa terveyttä, vaikka kyseessä onkin psyykkinen ongelma.

Itseäni aikanaan helpotti suuresti ylipäänsä tunnistaa ongelma ja kun syttyi aivoihin kirkas ymmärrys, että nämä ahmimiskohtaukset eivät ole pelkkää holtittomuutta, vaan syynä on tosiaan ihan oikea, olemassaoleva päänsisäinen häiriötila, väheni häpeäntunne huomattavasti ja samalla itse sairauden kontrolloiminen omin voimin on helpottunut sanoinkuvaamattoman valtavasti. Siksi myös uskallan yrittää laihduttamista.


Ensin lyhyesti ja ytimekkäästi Tukiasema.net -sivuilta kopioitu määritelmä:

BED (Binge Eating Disorder)

Binge eating disorder (BED) on tavallisin epätyypillinen syömishäiriö. Epätyypillisten syömishäiriöiden taudinkuva muistuttaa anoreksiaa tai bulimiaa, mutta jokin keskeinen oire puuttuu.

Lihavan ahmimishäiriössä on kyse syömishäiriöstä, jossa henkilö ahmii ruokaa suuria määriä hyvin nopeasti. Nämä ahmimiskohtaukset ovat toistuvia ja hallitsemattomia ja ne yritetään salata ja niitä hävetään. Useinmiten tämä ahmiminen aiheuttaa syyllisyyden tunteita, masentuneisuutta ja ahdistusta. Ahmija ei oksenna syömäänsä ruokaa.

Joskus ahmimista yritään hallita jättämällä syönti väliin aamulla tai aamupäivästä, tai jättämällä muuten ruokailuja väliin. Tämä vain johtaa ahmimiskohtaukseen myöhemmin illasta. Ahmimishäiriö alkaa usein jo hyvin nuorena ja se on yleisempää naisilla. BED johtaa usein vaikeaan lihavuuteen ja suuriin painonvaihteluihin.

Laihdutusyritykset saattavat usein laukaista ahmimisen. Siksi onkin ensisijaisen tärkeää lopettaa ne. Hoidossa pyritään saavuttamaan säännölliset ruokailutavat ja ote elämästä. Kun nämä asiat ovat hallinnassa niin voidaan aloittaa muut painonhallintaan liittyvät toimenpiteet kuten laihdutus.

Arvioiden mukaan lihavan ahmimishäiriöstä kärsii 2-3 % väestöstä.


Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) sivuilta haettu diagnosointiohje alla:

Ahmintahäiriön (F50.3, binge eating) viralliset diagnostiset kriteerit:

1. Henkilöllä on toistuvia ahmintakohtauksia, hän syö:
- suuria ruokamääriä lyhyessä ajassa
- hallinnan menetys ahmimisen aikana.

2. Ahmintakohtauksen aikana syömistä luonnehtii ainakin kolme seuraavista:
- suuri nopeus
- jatkuminen pahoinvointiin saakka
- ei nälkää
- pitkin päivää, ei normaaliaterioita
- yksin ollessa, koska ruokamäärät hävettävät
- itsehalveksunta, masennus ja syyllisyys seuraavat.

3. Ahmintaoire aiheuttaa voimakasta ahdistuneisuutta.

4. Ahmintakohtauksia on keskimäärin vähintään kaksi viikossa ja oire on kestänyt ainakin 6 kuukauden ajan.

5. Oireisto ei täytä ahmimishäiriön (l. bulimian) kriteereitä.
(tällä tarkoitetaan, että painonnousua ei pyritä estämään oksentamalla, ylenpalttisella liikunnalla, lääkkeiden väärinkäytöllä tai muilla ahmimishäiriöiselle tyypillisellä tavalla).


Linkkilistaa aiheesta (nämä kannattaa vilkaista):
BED (Binge Eating Disorder) - Tukiasema.net
Hiilaritietoisten lyhennös asiasta
Kutrin kokoamaa tietoa (ei päivitetty vähään aikaan)
Suomen Olympiakomitea - Syömisongelmat
Wikipedian sivuilta asiaa syömishäiriöistä
|YLE| Terveys: Lisääntyykö kaappisyöppöjen määrä? (lue tämä)

Lopuksi:
BEDikkoja Blogilistan kautta